Termékek

Akciók
Táplálékkiegészítők Bioélelmiszerek-Superfood Reformélelmiszerek Teafüvek Natur & Biokozmetikumok Cukor-Laktóz-Glutén érzékenység Öko mosó és tisztítószerek Könyvek Biotech USA. Scitec Nutrition Pharmekal vitaminok Szafi termékek Ezerjőfű
Friss hírekért és információkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Lassan de érkezik a tavasz.

A tavasz legfontosabb előnyei:

A tavasz előnyei nem csak a melegebb időjárásban mutatkoznak meg, hanem az egészségünkre pozitív hatást gyakorló tényezők megjelenésében is, amelyek közül néhányat most sorra veszünk.

meteorológiai tavasz március 1-én ránk köszöntött, s habár az idő még hűvös, de a nappalok már hosszabbak, és minden nap közelebb vagyunk hozzá, hogy feléledjen a természet téli dermedtségből. Ez a változás az emberekre is vonatkozik, hiszen könnyebben öltözhetünk, többet mozoghatunk a szabadban, felfrissíthetjük az otthonunkat és egészségesebben étkezhetünk. A részleteket illetően ez a következőképpen néz ki...

Amellett, hogy több időt töltünk a szabadban, ami kiválóan szolgálja a hangulatunk természetes javulását, a hosszabb világosság többek között csökkenti a közlekedési balesetek, sérülések és halálesetek számát is. A Journal of Economic Analysis and Policy tanulmánya szerint számos balesetet akadályoz meg csupán azzal, hogy jobban érvényesül a közlekedésben a látni és látszani elve. Ugyanakkor a tavaszi fáradtság is hatással van a közlekedőkre, amiről egy perce sem szabad.

Melegebb időben gyakrabban tudunk szellőztetni, vagy hagyhatjuk nyitva huzamosabb ideig az ablakokat. A napsütés és a tiszta tavaszi tiszta levegő átjárja és egészségesebbé teszi az otthonunkat. A napsugarakkal érkező ultraibolya sugárzás fertőtlenítő hatású, így minél több direkt napfényt engedünk be, annál egészségesebbé válik a leggyakrabban használt környezetünk is. Ráadásul a jobb időben nagyobb kedvvel állhatunk neki a lakás és a ház rendbe szedésének. Ennek pedig nem elhanyagolható egészségi hatásai vannak, a szükségesképpen megjelenő fizikai munka miatt. Egy 75 kilós felnőtt 133 kalóriát égethet el félórás intenzív ház körüli munkával. Az Indiana Egyetemen kutatói ezzel összefüggésben megállapították, hogy a takaros, rendben tartott házak lakói nagyobb valószínűséggel fittebbek fizikailag, mint azok, akik rendetlen, piszkos környezetben élnek.

A tavasz véget vet a téli diétának, s lassanként bevonulnak a mindennapi étkezésekbe a friss zöldségek. Azaz az egészségesebb életmód egy újabb eleme jelenik meg, hiszen a több mozgás mellett olyan tápanyagokhoz jut a szervezetünk, amelyeket jobban tud hasznosítani, s kevesebb kellemetlen mellékhatást okoznak, s nem töltik tovább feleslegesen a zsírraktárakat. Azaz a tavasz jó időszak a "versenysúly" helyreállítására, vagy legalább is az irányába tett lépésekre. Mivel a téli hónapokban egyre erősebb a sóvárgás a friss élelmiszerek iránt, ez a hatás segíti az egészségesebb életvitelre való átállást.

A tél túl hideg és a nyár túl meleg ahhoz, hogy megmozgassuk magunkat a természetben. A tavasz viszont ideális a szabadtéri testmozgásra, amely az Environmental Science and Technology folyóiratban közölt tanulmány szerint lényegesen jobb hatásfokkal javítja a mentális és fizikai állapotunkat, mint a télen teremben végzett gyakorlatok. Mindegy, hogy a vacsora után teszünk sétát a párunkkal, vagy kora reggel futunk, esetleg focizunk egyet a haverokkal az enyhe hőmérséklet mindenképpen segíteni fog.


Az emberek nagy többsége télen és nyáron jár szabadságra, ami teljesen érthető. De a rövid tavaszi vakációk tiszta természeti környezetben, például a hegyek között vagy vízparton rendkívül pihentető, s a téli melankóliából, fáradtságból kirángathat bennünket. A University of Pittsburgh kutatása kimutatta, hogy a szabadidős tevékenységek - akár otthon, akár máshol - csökkentik a betegségek kockázatait, köztük az olyan súlyos kórokét, mint a mellrák és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint segít a stressz hosszú távú leküzdésében is.


Forrás:Google,házipatika,pinterest.

vissza a többi hírhez