Termékek

Akciók
Táplálékkiegészítők Bioélelmiszerek-Superfood Reformélelmiszerek Teafüvek Natur & Biokozmetikumok Cukor-Laktóz-Glutén érzékenység Öko mosó és tisztítószerek Könyvek Biotech USA. Scitec Nutrition Pharmekal vitaminok Szafi termékek Ezerjőfű
Friss hírekért és információkért kövesd a Facebook oldalunkat!

Finomított? Extra szűz? Hidegen sajtolt? Mik ezek a kifejezések?

Írhatnánk itt manapság oly divatos frázisokat, hogy pl. "100 %-ban természetes, csúcsminőségű alapanyagokból, őszintén és egyszerűen, kézzel készült a tapasztalt présmester szakértelmével, egyenesen a tanyáról jött a mag, ahol terem" stb-stb. A tudatos vásárlók számára már unalmas marketing-szöveget én kihagyom. Inkább pontosan leírom, hogy az előírások szerint hogyan készülnek az étolajok, és mikre kell figyelni a vásárláskor. A stájer, másnéven őrségi tökmagolaj nem hidegen sajtolt, még akkor sem, ha valaki annak akarja beállítani. Ez utóbbiak szűz olajok. A finomított olajok gyártási módszereit sokan nem is sejtik. Pedig érdemes volna... A hidegen sajtolt olajokban van a legtöbb hatóanyag, mivel a sajtoláskor semmilyen manipuláció nem történik a maggal és utána az olajjal sem. Viszont ilyen módszerrel nyerhető ki a legkevesebb olaj a magból. ezért gyártanak így kevesen. Mi kizárólag hidegen sajtolt olajokat gyártunk!

Finomított? Extra szűz? Hidegen sajtolt? Mik ezek a kifejezések?

Hogyan tud akkor Ön eligazodni az olajok kínálatának tömkelegében? Egyszerűen csak a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) étolajokra vonatkozó 2-4211 számú irányelvét kell figyelembe venni és követni. Ezt sem forgalmazónak, sem gyártónak felülbírálni nem szabad, KÖTELEZŐ (lenne) betartani! Kiemelem az ide vonatkozó részt.

"3. § 
1. Az étolajok az előállítási technológia szerint lehetnek:
a) Szűz étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetében hajalás és aprítás után mechanikus úton, préseléssel állítják elő az olajat.
Az olajkinyerés elősegítése érdekében a hőkezelés (kondicionálás) megengedett.
Az olaj kizárólag vizes mosással, ülepítéssel, szűréssel, centrifugálással tisztítható.
b) Hidegen sajtolt étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. A hidegen sajtolt olaj kizárólag vizes mosással,
ülepítéssel, szűréssel és centrifugálással tisztítható.
c) Finomított étolaj
Az alapanyagokból (2. pont) tisztítással, sajtolással és/vagy extrahálással és finomítással állítják elő az olajat."

Az előállítási technológiát a gyártónak KÖTELEZŐ feltűntetni az étolaj címkéjén (az olaj jelölésén) !!! Amennyiben nem jelölik meg egyértelműen a gyártás módját a címkén, az már eleve szabálytalan, de a vevőben is joggal ébreszthet kételyeket.

Az étolajgyártási irányelvek szerint a szűz és extra szűz olajoknál az olaj kinyerése érdekében hőkezelés megengedett. Így készül a stájer vagy őrségi tökmagolaj is. Értelemszerűen ezeknél az olajoknál a hatóanyagok nagy része "kiég" az olajból a mag pirítása közben. Maradjunk annyiban: kíméletes pirítás nincs! Vagy van pirítás, vagy nincs, de ha van, az az olaj már nem hidegen sajtolt!!! Nemcsak tökmagolaj, hanem más olajok is készülhetnek szűz gyártási eljárással. Végezzünk el egy gondolatkísérletet! Induljunk ki három egyforma zöldségből és készítsük el őket különböző módon. Ön szerint melyik zöldségben a legtöbb a vitamin? A nyersben, a grillezettben, vagy a lecsónak kifőzöttben? A kérdés költői... Rosszindulatúak mondhatnák most azt, hogy a hidegsajtoláskor is keletkezik hő. Valóban, de  az általános iskolai fizika tanulmányaiból mindenki emlékezhet rá, hogy súrlódás, préselés nincs hőfejlődés nélkül. Ez hát az oka a minimális hőhatásnak. Mekkora ez a hőhatás? A gyakorlatban ez a hő kb. 40 C-ot jelent, de ez is csak addig a pár tizedmásodpercig, amíg az olaj átmegy a sajtoló fejen. Általános szabályként elmondható: a sajtoló fejek úgy vannak megtervezve, hogy az olaj soha ne lépje túl a 70 C-ot. És még ez a maximális hőmérséklet is messze elmarad a szűz olajok gyártási hőfokától. Gondoljunk csak bele: mivel vízzel át van itatva a szűz olajok gyártásához használt összedarált alapanyag, ezt el kell belőle tűntetni. A víz forráspontja ugyebár 100 C. Tehát jóval 100 C felé kell hevíteni az alapanyagot, ha azt akarjuk, hogy az összes víz kijöjjön az összegyúrt alapanyagból. Ez a gyakorlatban kb. 120 C lehet, ezen a hőmérsékleten pirítják az összedarált, vizezett magot legalább 20 percig! Mindezekből egyértelműen kiderül, hogy a legtöbb növényi hatóanyagot a hidegen sajtolt olajok tartalmazzák az összes olaj közül !!!

 

Forrás:Békebeli arany olajok.

vissza a többi hírhez